Validation Feilmetoden

- Vad säger jag till Sten som är på väg till sitt arbete?
         - Vivan som väntar på att barnen kommer hem från skolan?
- Hur kan jag göra när Karin är förvirrad och tror att någon vill skada henne?

Detta var frågor som jag och de jag arbetade tillsammans med undrade, innan vi kom i kontakt med Validationsmetoden. När jag fick kännedom om metoden i slutet av 90-talet tänkte jag ”Om man kan arbeta på det här sättet, så vill jag lära mig det”. Nu har jag översatt boken för dig som möter äldre personer med demens.

Så här fungerar validationsmetoden

Validationsmetoden utvecklades av den amerikanska socialarbetaren Naomi Feil redan på 1970-talet.

Målet var att hjälpa äldre personer med demens att uttrycka sig, känna sig respekterade och fortsätta att kommunicera, istället för att bli mer inneslutna i sig själva. Forskning har visat att Validationsmetoden bland annat:

✔️ Minskar stresskänslor hos personer med demens
✔️ Ökar självkänsla, välbefinnande och trygghet
✔️ Förebygger utbrändhet hos vårdpersonal och anhöriga.

LÄRDE KÄNNA PERSONERNA MED DEMENS PÅ ETT HELT ANNAT SÄTT

Jag arbetade som nyutbildad sjuksköterska på en stor avdelning som man idag skulle kalla en BPSD-avdelning. Min kunskap om demens och bemötande av personer med demens var helt obefintlig. Vårt enda verktyg var medicinering.

Men vi var inte nöjda med den vården vi hade. Vi arbetade för att höja livskvaliteten för de som bodde på avdelningen. I det arbetet (som jag var projektledare för) var vi 10 personer som fick möjlighet att gå den 1-åriga grundutbildningen i metoden.

Redan under utbildningen upptäckte vi att vi lärde känna personerna med demens på ett helt annat sätt, än tidigare. Med nya sätt att kommunicera och bemöta personerna och även införandet av mer individuella aktiviteter, kunde vi minska på så kallad olämplig medicinering.

Jag har utgått från förhållningssättet och människosynen som jag lärt mig i Validationsmetoden, i mitt arbete som omvårdnadsansvarig sjuksköterska, demenssjuksköterska och anhörigstödjare i snart 20 år. I dag är jag certifierad Validationslärare och Naomi Feils dotter Vicki de Klerk Rubin var min handledare under lärarutbildningen.

Utan den här kunskapen är jag inte alls säker på att jag hade arbetat inom demensvården idag.

/ Maria Hedman

Naomi Feil (som fyller 90 år i år) var och är en föregångare inom den personcentrerade demensvården. Hon har vunnit priser för sitt arbete och det finns mycket forskning som visar att metoden har betydande effekter för både personerna med demens, personal och anhörigvårdare. I dag praktiseras validationsmetoden av personal på sjukhus, vårdboenden och inom kommunal omsorg i USA, Europa, Australien och Asien. I Sverige har den använts med framgång sedan mitten av 1990-talet. Så här säger en av mina tidigare studenter:

”Utbildning i Validationsmetoden är ingen vanlig demensutbildning.
Den här utbildningen behövs det mer av”

För vem är boken skriven?

TILL DIG SOM MÖTER ÄLDRE PERSONER MED DEMENS

Den här boken är grundboken i Validationsmetoden och riktar sig till dig som möter äldre personer med demens och som vill lära dig mer om hur du lättare kan kommunicera med en person som har demenssjukdom.

Både anhöriga och personal som på något sätt kommer i kontakt med personer som har demens har användning av boken.

Den första upplagan av den här boken gavs ut i Sverige 1994. Under åren har metoden utvecklats och boken har reviderats. Den här boken är den fjärde upplagan.

Den engelska boken reviderades 2020 av Vicki de Klerk Rubin. Jag hjälpte henne i det arbetet. Vi arbetade tillsammans genom Skype i många timmar för att fånga alla ändringar.

BESTÄLL BOKEN HÄR

Tryckt bok - mjuk pärm

För dig som vill läsa i traditionellt format Leveranstid: 1-10 dagar, skickas med 1:a klass varubrev
Pris 199 kr (frakt tillkommer) 

E-bok

Läs på mobil, läsplatta eller dator direkt i webbläsaren.
Levereras direkt
Pris: 149 kr